AKTUELNOSTI I OBAVJEŠTENJA

Objavljeno 21.08.2019 u 16:38

Susret predsjedavajućeg Konakovića i direktora Hadžiahmetovića sa građanima ulice Poljine: ZA DVA MJESECA 18 DOMAĆINSTAVA DOBIT ĆE VODU

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović obišli su danas stanovnike ulice Poljine koji godinama traže trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.

„Ovo je jedno od najkritičnijih područja Kantona, kada je u pitanju vodosnabdijevanje, a na kojem je i pored svih napora i Kantona i općine vezanih za izgradnju rezervoara u Nahorevu riješeno vodosnabdijevanje samo određenog broja kuća, dok je 50-ak domaćinstava ostalo da se sama snađu, pa im je voda u 21. vijeku dostavljana cisternama“, naglasio je predsjedavajući Konaković.

Dodao je kako se očekuje da će uz stručnu pomoć uposlenika ViK-a i u koordinaciji sa Općinom Centar sistemski i trajno riješiti ovo pitanje. Istakao je i kako su ih građani upoznali da su 34 vlasnika kuća sebi napravila improvizovani sistem vodosnabdijevanja, dok se 18 domaćinstava koji nemaju vodu planiraju priključiti na rezervoar u Nahorevu u naredna dva mjeseca. Kazao je kako se razmatra i mogućnost njihovog priključka na gradsku mrežu, za što bi trebalo malo više vremena i koštalo bi više.
„U Budžetu KS imamo sredstva planirana za ovu namjenu. Napokon svi želimo isto, i menadžment ViK-a i Općina Centar i kantonalne vlasti spremni su da se ovaj problem trajno riješi“, potcrtao je Konaković.

Iskazao je i očekivanja da se nada da će svi zajedno vrlo brzo moći doći na čašu pitke vode iz česme kod ljudi koji to trenutno, nažalost, nisu u prilici nikome poslužiti, a među njima je i čika Redžo Hamzić Poštenjačina koji je javnosti poznat po činjenju dobrih djela.

„Stanovnik sam Poljina postao zahvaljući humanitarnoj organizaciji 'Adra' i gospodinu predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću koji su mi kupili ovu kuću u kojoj stanujem. A kako je biti bez vode, pa svako će sam sebi objasniti, ako samo na 24 sata isključi ili ne koristi vodu iz česmi“, rekao je Hamzić te se zahvalio predsjedavajućem Konakoviću, načelniku Općine Centar i direktoru Hadžiahmetoviću.

Predsjednik savjeta Mjesne zajednice Betanija – Šip Fikret Čolić je sretan što se konačno rješava pitanje snabdijevanja pitkom vodom koja je javno dobro i javni resurs svih nas i na koju pravo imaju svi, a koje je dolaskom nove Vlade KS zaista ozbiljno i shvaćeno.

„U razgovoru sa građanima odlučili smo se da realiziramo rješenje priključivanjem na rezervoar Nahorevo koje će zahtijevati manje vremena, a kojim će građani ovih ulica najbrže dobiti vodu, najkasnije za dva mjeseca“, najavio je direktor Hadžiahmetović.                              

 Press služba KS