Pozivni centar

033 483 400
vijesti

REAGOVANJE: VIK odgovara Nedžadu Ajnadžiću: “VIK radi svoj posao, a o časnom povlačenju, predlažemo da Vi razmislite ”

06.04.2019 u 16:08

REAGOVANJE: VIK odgovara Nedžadu Ajnadžiću: “VIK radi svoj posao, a o časnom povlačenju, predlažemo da Vi razmislite ”

Shodno činjenici da načelnik Ajnadžić i dalje nastavlja iznositi neargumentirane tvrdnje vezane za nadležnosti i rad ovog preduzeća, primorani smo opet reagovati i ukazati da iznesene tvrdnje nisu tačne.

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je upravitelj vodovodnog i kanalizacionog sistema, odnosno davaoc komunalnih usluga i krajnje odgovorno ispunjava ulogu definisanu Zakonom o komunalnim djelatnostima i pruža usluge  koje su od javnog interesa za građane Kantona Sarajevo.

Član 37. Zakona o komunalnim djelatnostima ( Finansiranje komunalne infrastrukture) glasi:

1)Građenje objekata i uređaja komunalne  infrastrukture finansira se iz:

  1. naknada koje se naplaćuju iz osnova propisa o prostornom uređenju i građevinskom zemljištu

  2. budžeta  Kantona, Grada ili općine

  3. donacija

  4. drugih izvora utvrđenih posebnim propisima

(2) Nabavka stalnih sredstava davaoca komunalnih usluga za obavljanje komunalnih djelatnosti finansira se iz:

      a) cijene komunalne usluge ( iz segmenta individualne i zajedničke komunalne potrošnje)

      b) budžeta Kantona, Grada ili općine,

      c) donacija,

d) drugih izvora utvrđenih posebnim propisima

(3)Vlada Kantona, Grad, odnosno općine, u skladu sa planiranim sredstvima i izvorima sredstava iz st.(1) i (2) ovog člana donosi  program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture , te  program nabavke stalnih sredstava davaoca komunalnih usluga.

Na isti način je ovo regulisano i članom 5. Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih  i atmosferskih voda.

Takođe, u članu 6. Uredbe su precizirane i obaveze davaoca komunalne usluge i to prvenstveno da osigura trajno  i kvalitetno obavljanje djelatnosti, kao i da osigura održavanje objekata i uređaja u stanju funkcionalne sposobnosti .

Nemamo potrebu detaljnije obrazlagati niti tumačiti naprijed navedene odredbe, jer mislimo da su potpuno jasne i određene.

Kao što je poznato, preduzeće “Vodovod i kanalizacija”, kao upravitelj vodovodnog i kanalizacionog Sistema, se dugi niz godina susreće sa redukcijom vode, koja je  uzrokovana dugogodišnjim neulaganjem u infrastrukturu, odnosno mrežu i objekte vodovoda. Na ovakvu situaciju, pored primarnog problema nedovoljnog ulaganja, uticaj je imalo i niz drugih faktora, kao i nedovoljno angažovanje na organizaciji aktivnosti unutar samog  preduzeća.

Uprava preduzeća je  u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, u ovih 17 mjeseci (period od  kada je imenovana ova uprava ), intenzivno radila na poboljšanju vodosnabdijevanja  i ukidanju redukcija vode . U tu svrhu Vlada Kantona Sarajevo je donijela 9 hitnih mjera, od kojih je sa 8 zadužila ovo preduzeće.

Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da smo u otežanim uslovima, proveli i realizovali svih 8  naloženih mjera.

Svakodnevni- dnevni, noćni i rad vikendima,  radnika i Uprave preduzeća, doveo je do boljeg upravljanja vodovodnim sistemom i ukidanja redukcija vode u Kantonu Sarajevo.Od momenta ukidanja redukcija vode, lokalizovana  obustava vodosnabdijevanja se vrši isključivo prilikom popravke kvarova ili prilikomsamo određenih radova na realizaciji NRW projekta i to uz prethodnu najavu u sredstvima javnog  informisanja i na web stranici preduzeća.

Ukidanje redukcije vode u Kantonu Sarajevo, znatno je poboljšalo uslove života građana Kantona Sarajevo, osiguralo nesmetano održavanje mnogobrojnih manifestacija u glavnom gradu države, kao što su :”Sarajevska zima”, “Sarajevo film festival”,”Eyof” i mnogih drugih sportskih i kulturnih manifestacija , uticalo na poboljšanje  turističke ponude , te generalno rasteretilo Vladu Kantona Sarajevo i ovo preduzeće od opravdanih kritika građana Kantona Sarajevo.

Naravno, ovo preduzeće i dalje radi istim intenzitetom na poboljšanju stanja preduzeća i usluga  koje pruža građanima Kantona Sarajevo, te će nastaviti sa intenzivnim opravkama kvarova i svim drugim aktivnostima na boljem upravljanju vodovodnim sistemom.

Ovom  prilikom želimo da istaknemo  da je preduzeće u periodu poslovne 2018. godine smanjilo finansijski gubitak u odnosu na poslovnu 2017. godinu za 2.300.000,00 KM.

Navešćemo samo  neke od provedenih aktivnosti, koje su dovele do poboljšanja vodosnabdijevanja i poslovanja ovog preduzeća  za period od 17 mjeseci:

  • popravljeno  cca. 5 800 kvarova na vodovodnoj mreži,

  • provedene sve aktivnosti iz nadležnosti VIK-a za realizaciju prve tranše EBRD kredita,

  • smanjene količine vode koje se upuštaju u sistem vodosnabdijevanja (u sistem se upuštalo cca

3 200  l/s uz postojanje redukcija vode, a sada  se upušta u prosjeku ispod cca 2 700 l/s , a pri tome  imamo 24- satno vodosnabdijevanje)

  • realizovana prva faza NRW projekta , koja  podrazumijeva izgradnju mjernih mjesta , nabavku i ugradnju opreme ,detekciju i opravku kvarova, zamjenu armatura, kao i monitoring nad 27 uspostavljenih DMA zona, u četiri velike zone vodosnabdijevanja,

  • nastavljene  aktivnosti na drugoj fazi NRW projekta,

  • Intenzivirane aktivnosti na pribaljanju građevinskih dozvola i na izradi projektne dokumentacije detektovanih dionica iz prve faze NRW projekta, a sve u cilju pripreme za realizaciju druge tranše EBRD kredita,

  • urađena potrebna dokumentacija za  “Filter postrojenje Bosna –faza III” i za vodozahvat ”Konaci”, a što je značajna priprema za izgradnju ovih objekata koji će obezbjediti dodatnu sigurnost u radu vodovodnog sistema,

  • urađena  revitalizacija laguna i infiltracionih kanala, nabavka i zamjena više pumpnih agregata i opreme na pumpnim stanicama u cilju postizanja bolje pogonske spremnosti,

  • izvršena rekonstrukcija nekoliko značajnih i zahtjevnih dionica za potrebe poboljšanja vodosnabdijevanja,

  • znatno smanjena kupovina  vode iz pravca Jahorinskih vrela , Tilave i Peračkog vrela,

zbog dovoljnih količina vode u vodovodnom sistemu ovog preduzeća, koje su rezultat intenzivne  opravke kvarova u predmetnim zonama vodosnabdijevanja,

  • smanjena  dugovanja prema dobavljačima, a posebno ističemo potpuno izmirenje osnovnog duga prema najvećem dobavljaču ”Elektroprivreda BiH” u visini od cca. 3,6  miliona KM, uz dogovor o reprogramu duga za kamate u visini od cca. 2,2 miliona KM. Trenutno je VIK u situaciji,a što godinama nije bio slučaj, da redovno izmiruje tekuće mjesečne  obaveze za el. energiju ,

  • vršen nadzor ispred upravitelja sistema nad svim radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Srajevo, a koje realizuju općine i investitori u Kantonu Sarajevo,

  • ukinuta registracija nelegalnih priključenja, a što je rezultiralo  da je nekoliko puta povećan broj legalnih priključenja na vodovodni i kanalizacioni sistem, u odnosu na prethodni period ,

  • znatno poboljšana naplata spornih potraživanja iz ranijih godina, uz donošenje  niza internih akata u cilju poboljšanja naplate računa za vodu i poboljšanja metodologije obračuna i naplate  neovlaštenog korištenja komunalne usluge,

  • pojačana  kontrola svih  potrošača u Kantonu Sarajevo, sa akcentom na hotele, autopraonice kućne savjete itd.

 

U  provođenju ovih aktivnosti značajan doprinos za uspostavljanje redovnog vodosnabdijevanja  su dali i neki od načelnika sarajevskih općina, posebno zato što su imali razumijevanja za veliki broj prokopa na lokalitetu izvođenja radova, kao i razumijevanje za nemogućnost blagovremenog asfaltiranja zbog  zatvaranja asfaltnih baza u zimskom periodu. Takođe su nam pomogli i ubrazavanjem rokova kod izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola, odobrenja za prokope i svih drugih akata iz njihove nadležnosti.

Na žalost, Vas ne možemo svrstati u ovu grupu načelnika, a to je imalo uticaja i na nedostatak podrške nekih od nadležnih službi Vaše općine za ovako važne aktivnosti  preduzeća .

 

Podsjećamo Vas da ste Vi, kao i ostali općinski načelnici u Kantonu Sarajevo, zaprimili cirkularno pismo Premijera Kantona Sarajevo, u kojem je zatraženo da za sve radove, koje izvodi ovo preduzeće, a koji treba da dovedu do ukidanja redukcija vode, imate razumijevanja i pružite  ovom preduzeću neophodnu podršku, a sve u interesu građana Kantona Sarajevo.

Na žalost, to se nije desilo, a i  više puta ste iskazali nepoštovanje prema ovim rezultatima i uloženom naporu radnika i Uprave VIK-a.

Svojim istupima, ničim izazvani, dodatno potvrđujete Vaš negativan odnos prema VIK-u i njegovoj Upravi i dajete sebi za pravo, da mimo svojih nadležnosti općinskog načelnika,  pozivate ovu Upravu da se povuče, a sve zbog toga što ovaj put objektivno nismo imali mogućnosti, zbog brojnih tekućih aktivnosti, da po zahtjevu Općine Centar preuzmemo realizaciju i ovog kompletnog projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u ulici  Kranjčevićeva.

I dalje mislimo da ste mogli, skupa sa vašim službama , kao što to rade npr.  načelnici Općina Novi Grad, Stari Grad , Vogošća i dr. u saradnji i uz nesebično angažovanje VIK-a realizovati ovaj projekat .

Na kraju, također i mi  imamo poruku za Vas: “Budete samokritični, ako Vi to uopće možete, analizirajte svoj rad, te onako kako ste predložili nama, razmislite  Vi o svom časnom povlačenju, jer smo svjedoci brojnih kritika koje Vam upućuju građani Općine koju vodite.”