Pozivni centar

033 483 400
vijesti

REAGOVANJE NA TEKST POD NASLOVOM: “ U VIK-u planiraju poskupljenje vode u Sarajevu; Konaković poručuje da se to ne smije desiti” , koji je objavljen na portalu “ Klix” , dana 05.02.2019. godine

05.02.2019 u 17:09

REAGOVANJE NA TEKST POD NASLOVOM:  “ U VIK-u  planiraju poskupljenje vode u Sarajevu; Konaković poručuje da se to ne smije desiti” , koji je objavljen  na  portalu “ Klix” , dana 05.02.2019. godine

Reagovanje na tekst pod naslovom: “ U VIK-u planiraju poskupljenje vode u Sarajevu; Konaković poručuje da se to ne smije desiti” , koji je objavljen na portalu “ Klix” , dana 05.02.2019. godine (link: https://www.klix.ba/…/u-vik-u-planiraju-izmjenu-c…/190205068 )

Želimo vas upoznati da je Cjenovnik usluga, koji je tema vašeg teksta, jedan od aktuelnih i veoma značajnih dokumeta, koji su pripremljeni za usvajanje od nadležnih organa upravljanja preduzeća. Direktorica preduzeća je informaciju o pripremljenim dokumentima prezentirala prvenstveno radnicima VIK-a, a i svim drugim zainteresovanim građanima je ista dostupna na Fb i WEB stranici preduzeća.

Informaciju objavljenu na Fb i WEB stranici preduzeća prenosimo u cjelosti :

KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo
Direktor 
Sarajevo, 04.02.2019. god.

Informacija o pripremljenim dokumentima vezanim za poslovanje preduzeća

Na 23. sjednici Uprave preduzeća održanoj 22.01.2019. god., Uprava preduzeća je razmatrala nekoliko dokumenata bitnih za poslovanje preduzeća, te utvrdila prijedloge istih. Radi se o Planu poslovanja preduzeća za period 2019.-2021. god., Planu nabavki roba i usluga za 2019. god. i Cjenovniku usluga.

U predstojećem periodu se očekuje donošenje i usvajanje ovih dokumenata od strane Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća, a kako bi preduzeće iste moglo primjenjivati.

U pripremljenom Planu poslovanja preduzeća za period 2019.-2021. god. su navedeni osnovni strateški i ključni operativni ciljevi, te prioritetne aktivnosti u 2019. godini i periodu 2019-2021. Plan poslovanja Preduzeća u 2019. godini je sačinjen uz uvažavanje osnovnih parametara, koji su karakterisali poslovanje na kraju 2018. godine. Isti će biti dostavljen Nadzornom Odboru na dalje razmatranje i utvrđivanje prijedloga. 
U skladu sa zakonskim propisima i Statutom preduzeća, ovaj dokument će donijeti Skupština preduzeća.

Na pomenutoj sjednici Uprave preduzeća, utvrđen je i Prijedlog Plana nabavki roba i usluga za 2019. god. U izradi ovog dokumenta koji ima veliki značaj u ciklusu javne nabavke su učestvovali rukovodioci službi preduzeća, šefovi odjeljenja i članovi Uprave koji su koordinirali pripremnim aktivnostima. Utvrđeni Prijedlog Plana nabavki roba i usluga za 2019. god., Uprava će dostaviti Nadzornom odboru radi razmatranja i usvajanja. Plan javnih nabavki realizirat će se u skladu sa potrebama, finansijskim sredstvima i mogućnostima preduzeća.

Trenutno važeći Cjenovnik usluga datira iz juna 2010 godine. Obzirom da se cijene formiraju slobodno, prema uslovima tržišta, a da ja protok vremena učinio svoje, neophodno je bilo inovirati postojeće cijene, te se pristupilo izradi istog. U cijenu usluga uključeni su svi direktni i indirektni troškovi koji nastaju prilikom obavljana iste, a iskazani su u kalkulaciji cijena za svaku pojedinačnu uslugu. Ono što ga karakteriše u odnosu na dosadašnji Cjenovnik je da je obuhvatio neke elemente koji nisu do sada uključeni.
Donošenje inoviranog Cjenovnika usluga doprinijet će donošenju odgovarajućih odluka kojima će se osigurati efikasno finansijsko upravljanje. 
Utvrđeni Prijedlog Cjenovnika usluga Uprava će dostaviti Nadzornom odboru radi razmatranja i usvajanja.
S poštovanjem,
Direktor
Azra Muzur, dipl.inž.građ.

Međutim, sadržaj ove informacije je očito pogrešno interpretiran putem medija, a isto tako niste dobili adekvatno objašnjenje od predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, kojeg ste kontaktirali o ovom pitanju.

Naime, potpuno je jasno da se uopće ne radi o povećanju cijena usluga VIK-a , odnosno cijene vode i odvođenja otpadnih voda , jer je u skladu sa članom 22. stav 5. Zakona o komunalnim djelatnostima 
( “Sl. novine Kantona Sarajevo” broj: 14/16) , za utvrđivanje i usvajanje stvarne cijene ovih usluga nadležana Vlada Kantona Sarajevo, a ne ovo preduzeće i njegovi organi upravljanja.
Sve ovo je , sigurni smo, poznato Elmedinu Konakoviću, predsjedniku stranke Narod i pravda.

Međutim, žao nam je što plasiranje ovakvih informacija predstavlja nepotrebno dezinformisanje javnosti i zbog toga želimo još jednom naglasiti da se preduzeće trudi da u svom radu u potpunosti poštuje zakonom definisane procedure i nadležnosti , pa tako i u ovom slučaju. 
Cjenovnik usluga , o kojem je riječ, pripremljen je za donošenje od strane nadležnog organa upravljanja , a sadrži cijene svih ostalih usluga koje pruža ovo preduzeće. 
Radi se o Cjenovniku usluga koji se donosi u skladu sa članom 33. stav 1. tačka 21. Statuta KJKP” Vodovod i kanalizacija “ d.o.o. Sarajevo, a navedena odredba glasi : “Nadzorni odbor je nadležan da donosi cjenovnik usluga , osim za vodu i odvođenje otpadnih voda”.

Imamo potrebu da se osvrnemo na i sljedeći dio izjave gospodina Konakovića: " Mislim da to preduzeće u prethodnom periodu nije iscrpilo prije svega sve alate u borbi za naplatu dugovanja najvećih dužnika. Mislim da je Vodovod tu znatno reducirao svoje aktivnosti i da ne radi koliko bi trebao. Prvo što ćemo mi uraditi je da natjeramo ovaj ili drugi menadžment da naplati novac koji se duguje i da se zaustavi krađa vode. U tom slučaju, kada se adekvatno sve bude naplaćivalo, ne vjerujem da će biti potrebe za bilo kakvim poskupljenjem vode", istakao je Konaković.”

U vezi sa navedenim, želimo istaći da preduzeće u punom kapacitetu, zakonito i odgovorno koristi sve raspoložive modalitete za poboljšanje naplate svojih potraživanja, a prvenstveno na otkrivanju i zaustavljanju krađe vode.

Rezultati su veoma vidljivi , a radi se o procesu koji se kontinuirano i bez zastoja provodi u preduzeću, pa nam je žao što se gospodin Konaković nije obratio nadležnim u preduzeću da bi dobio tačne informacije o postignutim rezultatima u svim procesima unutar preduzeća.

Međutim, potpuno je jasno da je konstatacija gospodina Konakovića da su reducirane aktivnosti i da se ne radi koliko bi trebalo, na žalost prenesena iz izvora koji je iz ovog preduzeća, a koji ima svoje motive i političku pozadinu.

Na kraju, želim naglasiti da se nemam namjeru upuštati u političke igre vezane za smjenu upravljačkih struktura preduzeća, ali mislim da je korektno da se cijeni uloženi rad i zalaganje, kao i postignuta poboljšanja i rezultati , koji su itekako mjerljivi , a koji su iziskivali jako puno uloženog vremena i odricanja i time zaslužuju potpuno uvažavanje, a ne omalovažavanje.

KJKP ”Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo