Pozivni centar

033 483 400
vijesti

U ulici Safeta Zajke: RADOVI NA POLAGANJU DOVODNO - DISTRIBUTIVNOG CJEVOVODA

14.06.2019 u 14:26

U ulici Safeta Zajke:    RADOVI NA POLAGANJU DOVODNO - DISTRIBUTIVNOG CJEVOVODA U ulici Safeta Zajke:    RADOVI NA POLAGANJU DOVODNO - DISTRIBUTIVNOG CJEVOVODA U ulici Safeta Zajke:    RADOVI NA POLAGANJU DOVODNO - DISTRIBUTIVNOG CJEVOVODA U ulici Safeta Zajke:    RADOVI NA POLAGANJU DOVODNO - DISTRIBUTIVNOG CJEVOVODA

Krajem mjeseca maja počelo je izvođenje radova na rekonstrukciji postojećeg cjevovoda profila DN 200 mm u dijelu ulice Safeta Zajke. Radi se o polaganju dovodno - distribitivnog cjevovoda, profila DN 300 mm do odvojka za PS “Briješće”, čijim završetkom će se obezbijediti dodatne količine vode za dio vodovodnog sistema u zoni novoizgrađenog rezervoara Briješće. Prije nekoliko godina izgrađen je Rezervoar “Briješće - Sokolje”, 2017. godine je započelo izvođenje Pumpne stanice  “Briješće” i ista je u završnoj fazi, a prošle godine izveden je potisni cjevovod profila DN 200 mm, dužine cca 1400 m, od Pumpne stanice “Briješće” do Rezervoara “Briješće”. Glavni izvođač radova rekonstrukcije je firma “Orman” d.o.o. Kiseljak a podizvođač ove dionice je “Tedinvest” d.o.o. Sarajevo. Investitor ovih radova je Općina Novi Grad Sarajevo a nadzor ispred krajnjeg korisnika je KJKP “ViK” d.o.o. Sarajevo, dok investicioni nadzor vrši “Institut IG” Banja Luka.

 

Rekonstrukcija postojećeg cjevovoda iz pravca Butila prošle godine izvedena je od spoja na glavnu cestu prema Dobroševićima, pa sve do pružnog prelaza iz pravca “Robota” prema glavnoj cesti Sarajevo - Semizovac. Time je za ovu fazu rekonstrukcije preostalo cca 1400 m’ daktilnim cjevovodom profila DN 300 mm.

 

Radovi se izvode u trotoaru visokofrekventne saobraćajnice u ulici Safeta Zajke, uz regulisanje saobraćaja semaforima a započeli su izvođenjem prodora ispod ceste, prema spoju sa dovodom za PS “Briješće”, koji je ranije izveden. Izvedeno je čvorište na mjestu odvojka i nastavljeno polaganje cjevovoda u pravcu Rajlovca. Teškoću osim navedene visoke frekvencije i gustine saobraćaja predstavlja i blizina stubova rasvjete, pored čijih se temelja izvodi navedeni cjevovod, kao i ostale instalacije, elektro-kablovi i kablovi BH telecoma. Radovi se izvode uz stalni kontakt sa izvođačem i svakodnevne terenske obilaske.