Pozivni centar

033 483 400
savjeti

Kondenzacija ili curenje vode?

20.03.2023 u 12:36

Imate li kapljice vode na vodomjeru ili vodovodnim cijevima? Obično to nije curenje, već kondenzacija. Ovo možete lahko provjeriti sami.

Kondenzacija ili curenje vode?

Spriječiti kondenzaciju

Zbog temperaturnih razlika između hladne vode u cijevima i često toplijeg okruženja, na vodomjeru može doći do kondenzacije. Kondenzaciju možete spriječiti izolacijom vodomjera i cijevi vunenim pokrivačem ili mjehurićima.

Šta učiniti u slučaju curenja?

U slučaju curenja vode u vašoj kući, obratite se svom instalateru ili, ako iznajmljujete kuću, vlasniku kuće. Cijevi u vašoj kući nisu u vlasništvu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo.

Ako imate problem sa vodomjerom obratite se našoj Službi za vodomjere.

Je li curenje uzrokovano smrzavanjem? U tom slučaju, troškovi popravke padaju na vaš teret  ili na teret vlasnika kuće.

Uradite provjeru curenja

Kada dolazi do kondenzacije, a kada do curenja vode? Vidite li kapljice na vodomjeru ili vodovodnim cijevima? Dobro ga osušite krpom. Da li se kapi vraćaju tek nakon desetak minuta, u tom slučaju radi se o kondenzaciji.

Vidite li odmah nove kapljice vode, to znači da vam voda curi.

Sva potrošnja vode koju evidentira vaš vodomjer će biti naplaćena. Stoga vam savjetujemo da redovno provodite provjeru curenja provjeravanjem očitanja vodomjera. Ako vodomjer nastavi da registruje potrošnju (okreće se zvjezdica) dok se voda u tom trenutku ne koristi, možda negdje postoji kvar i voda curi.

Treba imati na umu, da postoje vodomjeri kod kojih se vidi voda ispod stakla tzv. vodomjeri sa mokrim mehanizmom. Radi se o korektnom I tehnički ispravnom vodomjeru.

Možete otkriti curenje u vašim cijevima u zatvorenom prostoru na sljedeći način:

Zatvorite sve česme i osigurajte da su vam vodokotlići puni vode.

Provjerite svoj vodomjer. Ako zvjezdica na vašem vodomjeru miruje, nemate curenje. Okreće li se zvjezdica, a pri tome su zatvorena sva istočišta, tada imate curenje u vašoj unutrašnjoj instalaciji. U tom slučaju kontaktirajte svog vodoinstalatera ili u slučaju nekretnina za iznajmljivanje, vlasnika kuće.