Pozivni centar

033 483 400
savjeti

Jednostavni načini za uštedu vode u kućanstvu

21.03.2023 u 10:47

Provjerite cure li vam slavine ili cijevi! Samo lagano kapanje vode iz istrošene slavine može trošiti i do 75 litara vode dnevno. Veća propuštanja mogu trošiti i stotine litara vode na dan.

Jednostavni načini za uštedu vode u kućanstvu

 Ne koristite WC kao pepeljaru ili kantu za smeće

Svaki put kada opušak, maramicu ili neko drugo smeće bacite u WC i pustite vodu, potrošite pet do sedam litara vode. Prestanite to raditi i smeće bacajte u kantu.

Provjerite curi li vam vodokotlić

Stavite malo boje za hranu u vodokotlić. 

Ako se boja počinje pojavljivati ​​u WC školjci u roku od 30 minuta i to dok ne puštate vodu, to je znak da vam vodokotlić curi. 

Kvar treba popraviti odmah, a dobra je vijest da je većina zamjenskih dijelova jeftina i jednostavna za instalaciju.

Uz pomoć vodomjera otkrijte curi li vam negdje voda

Očitajte vodomjer, dva sata nemojte koristiti vodu i nakon dva sata ponovno očitajte. Ako vodomjer ne pokazuje isti rezultat, postoji pukotina.

Ograničite vrijeme tuširanja

Većina voli dugotrajno tuširanje ili napunjenu kadu ali svaka dodatna minuta tuširanja odnosi 20 do 40 deset litara vode.

Stavite plastične boce ili plovak u vodokotlić

Kako bi smanjili gubitke vode možete iskoristiti ovaj jednostavan trik. 

Napunite dvije plastične boce s pijeskom ili šljunkom (nekoliko centimetara od dna) i stavite ih u vodokotlić kako bi smanjili količinu vode kojom se puni. Pazite da stavite boce dalje od mehanizma za puštanje vode, ali i da u kotliću bude ipak dovoljno vode za ispiranje.

Ako vam se to čini prekomplicirano možete kupiti plovak za vodokotlić. Jeftin je i jednostavan za instalaciju, a tako se može uštedjeti deset ili više litara vode dnevno.

Izolirajte cijevi za vodu

Cijevi za vodu je jeftino i lako izolirati izolacijskom pjenom. Korisno je jer će brže dobiti toplu vodu, a izbjeći ćete i rasipanje vode dok se zagrijava.

Zatvorite vodu kad je ne koristite

Jedan od načina da smanjite upotrebu vode je da isključite tuš kad se sapunate, a zatim ga ponovno uključite za ispiranje. Možda vam se to čini kao beznačajna ušteda, ali za četiri minute tuširanja potroši se oko 75 do 150 litara vode.

Nema potrebe da voda curi ni dok vi dok perete zube. Samo namočite četkicu i napunite čašu vodom kojom ćete isprati usta.

Ispirite britvicu u umivaoniku

Napunite umivaonik toplom vodom i u njemu ispirite britvicu dok se brijete. To će poslužiti svrsi baš kao i da je ispirete s tekućom vodom, a potrošit ćete daleko manje vode.

Moramo naučiti kako štedjeti vodu danas da bi je imali u budućnosti. Voda je temelj života na Zemlji. Vodu trebamo čuvati danas, kako bi je imali sutra

Uz zrak, voda je naša najdragocjeniji resurs. Štednja vode pomaže i očuvati naš okoliš i štedi novac.

Uz male promjene životnih navika i vi možete doprinijeti očuvanju ograničenih vodnih resursa.