Pozivni centar

033 483 400
vijesti

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" izdvaja više od 2,7 miliona KM za izgradnju vodovodne mreže i vodovodnih objekata na području općine Vogošća

16.05.2023 u 15:39

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo izdvaja više od 2,7 miliona KM za izgradnju vodovodne mreže i vodovodnih objekata na području općine Vogošća.

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" izdvaja više od 2,7 miliona KM za izgradnju vodovodne mreže i vodovodnih objekata na području općine Vogošća

Naime, Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo potpisalo je anekse sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji vodovodne mreže i vodovodnih objekata sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Općinom Vogošća kojima se utvrđuju međusobna prava i obaveze o realizaciji projekata vodosnabdijevanja gornjih zona naselja Krivoglavci i Svrake (izgradnja rezervoara i pumpnih stanica Krivoglavci I Krivoglavci II), te realizaciji projekata vodosnabdijevanja naselja Poturovići (izgradnja pumpnih stanica i rezervoara).

Inicijativa za realizaciju ovih projekata krenula je upravo iz ViK-a uzimajući u obzir da se radi o značajnom projektu za stanovnike i jer se na ovaj način rješava vodosnabdijevanje naselja Krivoglavci, Svrake, Poturovići i Ljubina.

Izgradnjom rezervoara i pumpnih stanica stvorit će se pretpostavka da se izgradi i cjevovod, odnosno vodovodna mreža u tim naseljima čime će stanovništvo ovih područja biti po prvi put uključeni u javni sistem vodosnabdijevanja kojim upravlja KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo".

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u skladu sa ovim sporazumima izdvaja 991.840 KM sa PDV-om za izgradnju rezervoara Krivoglavci I i rezervoara Krivoglavci II, 800.000 KM za izgradnju pumpnih stanica Krivoglavci I i II, zatim 395.000 KM za izgradnju pumpnih stanica Poturovići i 515.000 KM za izgradnju rezervoara Poturovići, ukupno 2.701.840 KM sa PDV-om.

U realizaciji ovih projekata Općina Vogošća učestvuje sa po 5 hiljada KM. U narednom periodu uslijedit će raspisivanje tendera za izbor izvođača i dodjela ugovora za izvođenje radova.